zondag 10 februari 2013

ChocoladeTaart of Chocolade Brownies


Over een paar dagen is het Valentine... Wij Intelligente Verstandige Mensen Wij, wij laten ons niet vangen door die consumenten-val vol valse romantiek en rode plastic harten. Wij hebben oprecht lief,  dagelijks, een ridderlijkheid gespeend van pluche beertjes. Vanzelfsprekend. 
Maar mocht u nu toch het gevoel hebben dat extra zoetigheid op prijs gesteld wordt, vervang uw vanillevla dan eens door deze ChocoladeTaart, bij wijze van dessert. Of, bent u met-z'n-tweeën, laat dan gerust het gehele diner maar achterwege: deze ChocoladeTaart is de wat machtige variant der taarten. 

U maakt deze chocoladetaart een dag van te voren - koud serveren.

250 gram boter, in blokjes
250 gram pure chocolade, gehakt
Samen in een kom laten smelten, au bain marie of in de magnetron. In de magnetron gaat met een beetje beleid heel handig: NIET in één keer 3 minuten op vol vermogen, maar rustig verwarmen in drie of vier etappes van een halve of hele minuut, waartussen 1 of 2 minuten rust en een keertje omroeren.

6 eieren
375 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
Samen (in de KitchenAid) rustig mixen totdat de eieren en suiker goed vermengd zijn, maar niet te lang en niet te luchtig - u maakt een ChocoladeTaart met hoofdletters, geen luchtig cake-je.

Meng nu het boter-chocolade mengsel door het ei-suiker mengsel en vouw hierin, wederom rustig en voorzichtig:
150 gram bloem
1 afgestreken theelepel zout

Doe het beslag in een bakvorm, die eventueel gevoerd is met bakpapier om straks de taart gemakkelijk uit de vorm te halen. Ik gebruik een siliconen-vorm, dan hoeft dat niet.
In een voorverwarmde oven op 180°, ongeveer 25 minuten (de exacte baktijd hangt af van de grootte  en het materiaal van uw bakvorm). 
Als u na 25 minuten test of de taart gaar is (breinaald erin) dan schrikt u, want aan uw naald blijft beslag plakken. Als dit heel veel is, dan nog eens 5 minuten garen. Als dit niet te veel is, dan is de taart goed. Wat heeft u aan deze aanwijzing??? U weet, koken moet een beetje op gevoel, anders wordt het saai. Zeker is: als er niets blijft plakken, dan is de taart te gaar (eetbaar, maar minder lekker). 
Gedurende het afkoelen gaart de taart door. Na een uur (ongeveer) haalt u de taart u de vorm en zet 'em in de koelkast, morgen aansnijden.

Vlak voor het opdienen, bestrijken met crème fraiche, waardoor u vanillesuiker geroerd heeft. Ik had ook nog erg lekkere chocoladeballetjes met een nootje vanbinnen, voor een knapperig accent. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Heeft u een vierkante bakvorm? Dan maakt u zo (en zonder de crème fraiche) prima bownies!