"Als eten 'fashion' was, dan is zelf yoghurt maken het nieuwe zwart", las ik op een Amerikaans food blog. En ook: "Koop toch vooral een yoghurtmaker."
Blijkt maar hoe reuze hip ik ben, want ik maak al jaren yoghurt. Als gast in ons bed-and-breakfast krijgt u daar ook vanillesuiker bij. Ook 'zelf-gemaakt', al is dat een wat overschatte omschrijving voor het in de keukenmachine malen van suiker met een paar vanillestokjes - maar goed, ik druk zelf op de knop van de Magimix en daarna giet ik het zelf door de zeef (want grote stukken stok zijn niet lekker in de yoghurt). Allemaal heel knap.
Ik heb dus een yoghurtmaker: een elektrisch keukenapparaat dat nu eens niet op het elektrische-keukenapparaten-achterin-de-kast-kerkhof is beland, maar juist op een handige plek in de keuken. Beter dan een pan laten afkoelen tot lauw(?) en dan verpakken in kranten en moltons(?!) om het een nacht 'weg te zetten'(???). Hoe lang is uw nacht? Ik vond dergelijke vage yoghurt-plannen op het internet en mij lijkt het niets en zelfs een beetje viezig. Mijn apparaat is misschien niet zo goed voor de wereld, maar zelf yoghurt maken in glazen potjes die ik afwas en opnieuw gebruik vind ik toch al behoorlijk goed.
Hoe werkt het?
Afhankelijk van de hoeveelheid potjes in uw apparaat gebruikt u een liter of anderhalf gesteriliseerde (dus houdbare) melk. 'Gewone' melk kan ook, maar dat moet u eerst een paar minuten koken en dan laten afkoelen tot een graad of veertig (en dat is dus meer gedoe).
Bij de melk mikt u een potje biologische yoghurt van de supermarkt, zo'n 1-persoons-portie. Een beetje raar om van yoghurt yoghurt te maken? Misschien. Maar het is leuk: omdat het kan. U krijgt méér yoghurt. Er zit geen (of minder) rommel in. En het is heel lekker.
Ik gebruik overigens yoghurt-ferment, dat verkopen ze hier bij de franse supermarkt en komt van dezelfde fabrikant die ook de zakjes bakpoeder levert (Alsa). Wellicht bij uw natuurvoedingswinkel?
Yoghurt of ferment goed mengen met de melk, ik gebruik daarvoor de staafmixer. Daarna de potjes vullen en de aanwijzingen op uw apparaat volgen.
Als de yoghurt klaar is, dan nog wel een paar uur in de koelkast zetten. Want lauwe yoghurt is niet lekker. Echt niet.
Heel gek: als het onweert, dan kan de boel mislukken. Het is de natuur (kennelijk).
En ook moet uw apparaat op een plaats staan, waar het niet beweegt. ...? Bij mij stond het ding een tijdje op de afwasmachine (deur open - deur dicht - open - dicht - enzovoorts, we hebben hier veel afwas) en yoghurt houdt kennelijk niet van beweging, want dan blijft ze vloeibaar.
Met uw eigen yoghurt, kunt u weer nieuwe yoghurt maken. Dus u houdt 1 potje achter en gebruikt dit voor een volgende keer. Dat gaat echter niet eindeloos: de yoghurt-familie houdt er dan mee op en de melk wordt niet meer dan een soort drinkyoghurt - inteelt, zoiets. Het werkt een keer of zes. Daarna begint u opnieuw, met een potje uit de winkel of een zakje ferment.
Uw zelfgemaakte yoghurt is een dag of vijf houdbaar in de koelkast (een week, zegt mijn apparaat) en met heel verse yoghurt 'door-yoghurten' gaat beter dan met een potje dat al 5 dagen in de koelkast staat.
Meneer Wateetons, van zijn hilarisch leuk geschreven blog www.wateetons.com doet het overigens weer anders: hij zet een pan melk-met-yoghurt zes uur in een oven op 40 graden en dat schijnt ook goed te werken.
Hoe dan ook, het is lekker, zelfgemaakte yoghurt. En nog lekkerder is het met amandelen en warme honing, zoals hierboven op de foto.
Hoe dan ook, het is lekker, zelfgemaakte yoghurt. En nog lekkerder is het met amandelen en warme honing, zoals hierboven op de foto.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten