Wijn Wijn Wijnhandel Château des Edelins Vins


Bij goed eten horen goede wijnen. We zijn er dol op.


En net als de spullen die ik in de keuken gebruik, weet ik ook graag van onze wijnen waar ze vandaan komen. Dus kopen we zelf in, bij wijnboeren dichtbij - we wonen in een leuk klein wijngebied - maar ook bij boeren in de Bourgogne, in het zuiden en in Spanje. En heel soms via wijnhandelaren, als ze maar net zo gepassioneerd zijn als wij.

  

We kopen alleen bij wijnboeren die we aardig vinden. 

Dat lijkt een raar criterium - en dat is het natuurlijk ook. Maar als je gaat inkopen, wat we in het voorjaar doen, en je bent een beetje handig in het selecteren van wijnhuizen, wat we zo langzamerhand wel zijn (want we krijgen veel goede tips en adresjes viavia) dan proef je veel lekkers. Dat is overigens best 'hard werken' hoor, dat wijnproeven - hoewel, ik klaag niet graag. Maar goed, uit al dat lekkers moet dan een selectie komen.
Ik wil dus veel weten over de wijn: van welke druiven, van welke soort grond, hoe de wijngaard ligt ten opzichte van de zon, hoe oud de stokken zijn, wel of geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, hoe de wijn gemaakt, bewaard, hoelang en waarin en... Ik wil kortom weten waarom de wijnmaker nou juist deze wijn zo gemaakt heeft, zoals ik het op dat moment in m'n glas heb. En als de wijnman, want meestal zijn het mannen, het leuk vindt om het mij allemaal te vertellen. Als hij met liefde praat over zijn land, zijn bomen, zijn druiven en zijn kelder. En als we er ook nog een beetje bij kunnen lachen... nou, dan vind ik de wijnboer (meestal) aardig. En pas dan gaan we zaken doen.
Al die vragen en dat gedoe van mij, dat is overigens heus niet alleen omdat ik nou zo'n 'kenner' ben. Integendeel. Hier in Frankrijk kan je universitair wijn studeren en dat niveau haal ik lang niet. Het is eigenlijk voor u. Of u nou een ervaren wijnkoper en -drinker bent of iemand die een goed glas 'gewoon wel lekker vindt', het is fijn om te weten dat jouw glas met liefde is gemaakt. En daar kunnen we dan meer of minder details bij geven, technische (grondsoort, zonneschijn, koeltemperatuur) of sappige (over die wijnboer die ruzie heeft met z'n broer of over de spaanse wijnmaker in Frankrijk, die nooit meer  naar Spanje terug wilde en die wij net een fles Spaans cadeau deden).


U kunt de wijnen bij ons drinken en kopen

We schenken onze wijnen bij ons menu 'table d'hôte'. En natuurlijk ook op het terras. In het château is een honesty bar en u kunt dus ook zelf iets lekkers opentrekken. En we hebben een mooie wijnkelder, vraag het ons gerust, dan gaan we samen naar beneden en vertellen we graag over dat wat we in huis hebben. En waarom. Kunt u iets uitkiezen.
En wijn mee naar huis nemen kan ook, we hanteren 'meeneem-prijzen'.
Onze wijnen zijn ook in Nederland te koop


In Nederland hebben we twee bevriende wijnhandelaren. In hun assortiment hebben ze wijnen opgenomen die ze bij ons hebben ontdekt. Dus als uw auto vol zit met zwembroeken en slippers, u kunt geen wijn meer mee naar huis nemen, maar daar heeft u thuis in Nederland toch een beetje spijt van (begrijpelijk, vooral dat deel van die te vol gepakte auto), kijkt u dan eens hier, twee betrouwbare adressen voor het online kopen van goede wijnen voor goede prijzen bij aardige jongens:

Fashion Wine via Henk van Os en Ben Kooyman

Drie Bergen Wijn via Klaas de Jong


Les Charmettes, zeer gewaardeerde wijnboer, Zuid-Frankrijk

Het waren twee broers, spanjaarden, die naar Frankrijk trokken, weg van Franco, voor een beter leven. Ze vonden een stuk grond, gingen wijn verbouwen en kregen beiden vrouw en kinderen. De twee oudste zonen, opgegroeid tussen de wijnstokken en de druiven, zijn nu tegen de dertig en nemen de zaak stukje bij beetje over. Dit resulteert in moderne wijnen vanuit de traditie gemaakt, met hard werken en gezond verstand. Met heel goede druiven en veel zon. Met smaak! Dit is echt een van onze Grote Favorieten.

Een kijkje in onze CAVE...