zondag 7 april 2013

Zondagmorgen


Goedemorgen! Zelfgebakken brood, eitjes van de buurman (nou, van de kipjes van de buurman), spek van de gelukkige varkens van onze slager die ook boer is, die zelf zijn varkens en koeien (die witte, de Charolais) houdt, slacht, verkoopt en wiens broer het voer voor hun dieren verbouwd. En rösti. Oh, ik houd zo van rösti...

Recept rösti, voor 4 personen:
Kook 4 grote vastkokende aardappels (geschild, maar heel) 10 minuten. Laat zeker een kwartier afkoelen: niet alleen maar omdat u anders uw handen brandt, bij het raspen, maar ook omdat het anders 'een slappe bende wordt'. 
Rasp de aardappel met de grofste rasp uit uw keukenla.
Voeg hierbij een ei, flink peper en zout en een klein beetje ui (een theelepel, fijngehakt). Naar smaak kan er natuurlijk van alles bij, maar dit is wel zo'n beetje de basis. Het ui kan er ook uit, maar ik vind dat wel lekker, een beetje pit.

In de koekenpan verse zonnebloemolie verwarmen. Verse? Zonnebloemolie wordt vrij snel oud en smaakt dan 'sterk', een ander woord voor erg vies. Dus ruik even aan die fles olie, als die al voor onbekende tijd in uw kast staat. Ruikt u iets? Dan is het niet goed. Nieuwe fles: die ruikt (bijna) naar niks.
Goed, dus, hete olie in de anti-aanbak-pan: flinke lepel aardappel-mengsel erin, plat maken, zodat er een koekje in de pan ligt. Vuur op 'medium': ze moeten in 5 à 10 minuten goudbruin en gaar worden. Meteen opeten. Hoeft niet bij het ontbijt, kan ook 's avonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten