maandag 10 november 2014

Pompoentaart ofwel Pumpkin Pie ofwel Gâteau au Citrouille, met recept


Halloween is voorbij, dus u kunt weer pompoen eten zonder dat u het gevoel heeft mee te doen aan een trend die u wordt opgedrongen door wie dan ook (de Amerikanen of erger De MarketingMensen van de Grootwinkelbedrijven???). Vreemd is dat de anti-amerikaanse fransman uitbundig voor Halloween gevallen is en er dus overal pompoenen te koop zijn, ook of vooral van plastic, en dan voornamelijk ter decoratie. En plastic maskers natuurlijk, voor het enge. Plastic spinnen, vleermuizen, spinnenwebben voor in de hoek van de kamer. En eng snoep (dat stiekem ook van plastic is, denk ik) in de vorm van oogbollen en dracula-tanden voor kinderen die met die maskers bij je aan de deur komen. En als dan naast jouw deur zo'n pompoen ligt met een puntige heksenhoed ernaast... tja, helemaal goed...

Hoe dan ook, hier het recept voor pompoentaart, echt erg lekker, met een knapperige bodem van zanddeeg en een stevige creamy vulling, die een beetje doet denken aan een 'flan', maar absoluut gezonder moet zijn, want er zit immers groente-uit-de-eigen-moestuin in (pompoenen kweken kan iedereen, zelfs in onze Amsterdamse groenstrook groeiden ze).

Begin met het deeg voor de korst: zanddeeg, volgens het principe 1-2-3-en-een-eitje:
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei
Goed mengen tot een mooie bal, inpakken in plastic (zakje), uurtje laten rusten (of een dag), dan pas gebruiken: bekleed de bodem en de zijkant van een taartvorm en bak de bodem 15 minuten voor op 180°, met bonen of kleiparels erop (die je er dan daarna weer afhaalt - duh).
Ondertussen maakt u pompoenpuree (er bestaat ook pompoenpuree in blik, voor de amerikanen, maar die gebruiken wij natuurlijk niet, nee, ha, daar lachen we om, dat soort valsspelerij en daarbij is het echt geen gedoe):
  • pompoen in stukken snijden, zaadjes eruit halen en dan een dik half uur op 180° in de oven laten garen: nu kan het vruchtvlees er zo uit geschraapt worden
  • vruchtvlees in een zeef zeker een kwartier laten uitlekken en pureren
Dan maakt u de vulling en daarmee de taart:
  • 450 gram pompoenpuree (zie hierboven)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 licht geklopte eieren
  • 350 gram gecondenseerde melk (of de helft vervangen door room, dan wordt het minder zoet)
  • 1 (grote) eetlepel water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 grote theelepel speculaaskruiden

Alles goed mengen en de voorgebakken korst mee vullen:
15 minuten in de oven op 200° daarna 35 minuten (of meer: totdat het midden stevig is) op 175°.
Zo makkelijk is het.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten