zaterdag 22 januari 2011

Zanddeeg - Pâte Sablé

Zanddeeg maken... Kant-en-Klaar is het te koop, in rollen die altijd een beetje ranzig ruiken... Tja, wat wil je: eerst wordt het in een jouw onbekende fabriek in elkaar gedraaid (zonder liefde...), dan moet het verpakt en dan nog naar de super om de hoek. Dat kan nooit goed zijn. En het is ook absoluut onnodig, want niets is zo eenvoudig als zelf een bal zanddeeg maken.
Heel tevreden ben ik met het recept van Alain Ducasse, wat niet zo gek is, want hij geldt als een van de beste chefs van France. Al heb ik het een tikje aangepast...
Doe de volgende zaken allemaal bij elkaar in de keukenmachine met de deeghaak en laat kneden tot een mooie bal:
250 gr bloem
150 gr boter
90 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
halve theelepel zout
Pak de bal in, in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast. 
Als dit deeg er is, dan kan er heel veel!