zondag 3 februari 2013

Linzencakes of linzenkoekjes


Linzen komen hier van de Puy, dus om de hoek en daarmee lekker lokaal. Fransen eten ze vaak koud of lauw, meestal als voorgerecht, met olie, azijn en een uitje en eventueel een spekje en peterselie. Lekker, maar ik had trek in iets meer 'comfort food', dus heb ik cakes gemaakt, of koekjes of hoe we dat ook willen noemen. Hartig, met knoflook, citroen en komijn, waardoor het traditionele franse er wel af is, maar dat is ook wel eens fijn:

Fruit een fijngesneden flinke ui met 1 of 2 tenen gehakte knoflook in ruim olijfolie totdat ze glazig zijn, voeg 2 of 3 eetlepels gemalen komijn toe en een theelepel gemalen gember en meng met 800 gram gare linzen (dus door jezelf gekookt of een blik). Haal van het vuur en voeg toe: het sap van een halve citroen, 3 of 4 eetlepels crème fraiche, een kopje gehakte peterselie en/of de blaadjes van selderij (half-half is het best, want die blaadjes van de selderij smaken verrassend fris en pittig tegelijk, lekker), een klein kopje paneermeel en een ei. Peper en zout naar smaak.
Laten afkoelen. 
Ik heb het mengsel uitgesmeerd op een bakplaat, in een plak van anderhalve cm dik, dan gaat het koelen sneller (want ik ben een ongeduldig mens). Daarna kon ik met uitsteek-ringen (heeft u die niet: ze zijn te koop bij de betere kookwinkel en als ze eenmaal in de la liggen, gebruikt u ze vaak...) rondjes van een cm of 4 doorsnede uitsnijden. Zoals u ook zandkoekjes uitsteekt... vandaar.
Maar de mengkom een paar uur in de koeling zetten kan natuurlijk ook. Kunt u balletjes maken en plat drukken.

De cakes heb ik gepaneerd. 
Organiseer uw werkblad: doe in een diep bord twee eieren met twee theelepels bloem, goed gemixt met de staafmixer (dit kunt u overigens beter eerst even in een hoge beker mixen, niet in de dat diepe bord...). Zet hiernaast een diepbord met paneermeel. Zet hiernaast een groot plat bord.
Haal de linzencakes door het bord met het ei-mengsel, daarna door de paneermeel en leg op het diepe bord.
Bakken in een koekenpan, in ruim zonnebloem-olie.
Direct na het bakken op keukenpapier leggen om van de overtollige olie af te komen.

Serveren met een salade en/of een frisse saus van een deel kwark, een deel crème fraiche, scheutje olijfolie, grove peper, zout en een beetje gehakte peterselie en/of selderiegroen.

De meisjes dachten dat het hamburgers waren, toen ik er, speciaal voor hen, ketchup op spoot... Ik heb toch maar verteld hoe het zat, maar dat hoeft u natuurlijk niet te doen...