dinsdag 10 december 2013

Selderijsalade met walnoot - voor een goed gevoel

De sellerie of selderijknol is een prima wintergroente. Lang houdbaar, dus handig in de koelkast 'voor als u het even niet meer weet'. Multifunctioneel, want fijn als salade of samen met aardappel of bloemkool als puree. EN(!), het schijnt dat u met 45 minuten televisiekijken 200 gram rauwe selderijknol verbrandt. Met televisiekijken! Dat is onverwacht hè?! 
Dit merkwaardige gegeven vond ik op www.voedingswaardetabel.nl en daar hield het niet mee op. De knol is ook gezond, want de meneer van Voedingswaardetabel geeft hem een 8.0. Echter, slechts een 6.2 voor 'gevoelswaarde'. Ongelooflijk! Wie heeft er nou zo'n sneu gevoel bij selderijknol? U? Maar dat is onterecht! Terwijl u een gevoel van 8.3 heeft bij tomaat, die maar net iets gezonder is (een 8.7). Het internet geeft ons maar mooie informatie.

Recept selderijsalade
Een winterse salade is lauw het lekkerst, het is ten slotte al zo koud. Schil een selderijknol en breng een ruime pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Rasp de selderij met de mandoline of in de keukenmachine in lange dunne reepjes en blancheer (ongeveer) 3 minuten in het kokende water. Giet af met een vergiet.
Giet ruimhartig (een halve dl) walnotenolie of olijfolie over de nog hete selderij. Notenolie past heel goed, want de selderijknol heeft een nootachtige smaak, die hiermee mooi versterkt wordt.
Maak nu een mengel van 1 dl kwark en 1 dl crème fraiche en naar smaak peper, zout, mosterd, een klein beetje suiker en eventueel citroensap.
Schep dit mengsel door de nog warme selderij. 
Proeven en kijken en bedenk of het genoeg smaak heeft (zout of mosterd of notenolie toevoegen) of voldoende smeuïg is (crème fraiche toevoegen).

Serveren op een bedje van rucola met een handvol walnoten (beiden een 'gevoel' van 7.5 - ?!) en halve tomaatjes. Prima als (vegetarisch) voorgerecht of een grotere portie als hoofdgerecht, met  dikke plakken boerenbrood en boter. Ik serveerde er zelfgemaakte kruidenboter bij. Kunnen we Meneer Voedingswaardetabel nu dan laten weten dat we hier een Heel Goed Gevoel van krijgen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten