donderdag 6 februari 2014

FEEST! Dus een feestelijk dessert: griesmeelpudding


Al meer dan 10.000 mensen bezochten mijn blog! Ik vind het veel. En vooral heel leuk. Alle lezers, iedereen die mij enthousiaste reacties stuurden of gewoon aardige dingen zeiden: DANK. En daarom voor u, een eenvoudig ouderwets dessert, dat niet kan mislukken en dat met uitbundige tralala versierd kan worden. Plezier in een handomdraai kortom. 
C'est simple, het is het recept voor griesmeelpudding met een tikje sinaasappel of citroen en natuurlijk vanille, zodat het niet saai smaakt of, erger, wee-zoet, maar juist een beetje spannend. En romig. Met toch dat kleine korreltje, voor de verrassing in uw mond. Ook voor de mensen die denken dat ze dit niet lekker vonden, een trauma van vroeger, van stille zondagen bij oma, ook voor hen is dit dessert, geloof me, ook u vindt dit heerlijk.

Recept voor griesmeelpudding, voor 4 à 5 personen

Breng de volgende ingrediënten voorzichtig en in een ruime pan aan de kook:
1/2 liter volle melk
25 gram vanille suiker
35 gram gewone suiker
3 gram zout
de geraspte schil van een kleine sinaasappel of citroen, zo fijn mogelijk geraspt (gebruik een microplane)
45 gram griesmeel

Laat het geheel al roerend 5 minuten zachtjes doorkoken.
Laat afkoelen tot op kamertemperatuur en roer er dan, met een garde:
125 gram geklopte slagroom door.

Vul mooie schaaltjes.
Zet ze zo'n 2 uur in de koelkast voor serveren. U kunt dit goed maken voorafgaand aan een leuk etentje: het koelt terwijl u kletst. Maar een dag vooraf kan ook, haal ze dan een uur voor u het dessert wil eten uit de koelkast, want ijskoud is jammer.

Serveer met een vruchtensaus, bijvoorbeeld een beetje zelfgemaakte marmelade, verdund met grand marnier. En natuurlijk bloemen. Ik heb pioenrozen gebruikt, op de foto hierboven. Die zijn eetbaar, en een enkel blaadje is ook echt wel lekker en vooral spannend om op te eten, maar de meeste mensen eten niet alle decoratie op. Dat is ook wel wat veel. Maar het staat natuurlijk prachtig en dat is ook belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten