maandag 10 februari 2014

Lekker brood zonder verbeteringen of: hoe ik me boos maak op de bakker


Dat u dus gewoon naar de bakker kan, om chinees te halen. 
Gek? 
Nee. Wel best vies.
Een paar dagen geleden op televisie gezien hoe die leuke jongens van de Keuringsdienst van Waarde onderzochten wat broodverbeteraar precies is. Dat kwam goed uit, want dat had ik me juist, samen met vriendin B, afgevraagd. En dat kwam weer doordat we bloem van allerlei molens in de buurt uitproberen. Een mens moet toch wat in de winter en omdat stilstand achteruitgang is, een mens op één been niet kan staan en na regen zonneschijn komt (behalve vandaag dan), kopen we nu niet alleen bij onze molen in Bressolles, maar ook bij de Moulin de la Figourdine en, helemaal bio, bij de Moulin de Gribory. En wat een verschil!

De baquetjes van la Figourdine zijn de absolute winnaars. Zo lekker aten we ze  nog nooit en daarom hierboven op de foto. Maar hoe kan dat? Toch geen broodverbe*%%*&##teraar? 
Nee, gelukkig niet. Dat is namelijk heel vies, leerden we van de Keuringsdienst. In broodverbe-pieeeep-teraar zit chinees mensenhaar. Vies chinees mensenhaar. En daar zijn heus de nodige scheikundige dansjes omheen gedaan, maar toch. Het zit er in. Ga zelf maar kijken: onderaan dit stukje de link naar de uitzending.

Haar in brood is al erg. Maar misschien vond ik die (desondanks heel sympathieke) bakker die ook aan het woord kwam nog erger. Toen ik klein was, was Van Muyden dat ook: een kleine en goede Amsterdamse bakker. Ik werd groter en Van Muyden ook. Nu zijn ze een broodfabriek en hun brood werd minder lekker (en laten we de vergelijking met mij hier stoppen). 
Wel was Van Muyden zo vriendelijk om één van hun meest vriendelijke bakkers mee te laten werken aan het programma: er werd brood gebakken en getest. Brood zonder broodverbeteraar en brood met. Ik verklap u direct de uitkomst. De bakker zelf vond het brood met verbeteraar zo vies, dat hij het niet kon doorslikken, maar uit zijn mond haalde. Het brood dat verkocht wordt bij Van Muyden wordt door hun eigen meest vriendelijke bakker niet opgegeten! Hoe raar is dat? Proeven ze het niet vaker? Zijn ze niet geïnteresseerd in wat ze verkopen?! Ik viel bijna van bank.

Waarom zit er broodverbe*%%*&##teraar in brood als het er niet beter van wordt? Omdat u dat schijnt te willen, was het vreemde antwoord van deze bakker. Of u gek bent?
En ook omdat de kneedmachines het deeg zo kapot kneden dat er wel iets aan toegevoegd moet worden om die bende terug te kunnen brengen tot brood. Nou ja?! Koop een andere machine! We kunnen naar de maan vliegen hè? We kunnen 3D-televisie kijken en bellen, waar we maar willen. Ik kneed mijn melkwit heus niet met de hand en heb toch geen 'verbetermiddel' nodig.

Kortom, ik was blij dat we de kast vol bloem hebben en dat er mooie broodjes in de keuken lagen, met alleen bloem, water, gist en zout erin. Moet u ook eens doen, zelf bakken. 
Dit is een linkje naar een recept van ons: voor vier kleine baguettes.
Kijk vooral ook eens op de site van Weekend Bakery.
En klik hier, voor de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, over broodverbeteraar, maar doe dat niet tijdens uw lunchboterhammetje.

1 opmerking:

 1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to

  our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to

  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any timeJ.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://

  www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  BeantwoordenVerwijderen