maandag 30 november 2009

Chocolade-Vijgensaus

Vijgen hebben we hier in eigen tuin, naast het terras zelfs. Altijd handig. De boom geeft schaduw, de bladeren zijn helaas als kledingstuk wat achterhaald, maar de vijgen zelf gebruik ik met geitenkaas als voorgerecht, als jam of in de chocolade-vijgensaus, voor bij de eendenborst. En dat laatste is echt goed, dus hier het recept.
Een flink glas rode wijn tot de helft inkoken, een half glas bouillon erbij en een eetlepel of drie (zelfgemaakte) vijgenjam. Even laten pruttelen. Naar smaak en gewenste dikte (van de saus, niet van de heupen – hoewel overigens van het één het ander komt) 50 tot 75 gram pure chocolade toevoegen, tot saus roeren en verse vijgen in stukjes erin roeren, voor de laatste minuut. In deze laatste minuut ook afproeven en naar smaak grof gemalen zwarte peper, zout en suiker toevoegen. Niet te zoet maken, want dan proeft u de eend niet meer.
Voor de eend: met een beetje roomboter heet aanzetten (begin met de zijde zonder vel) in een (koeken)pan van goede kwaliteit die ook in uw oven past, peper en zout,  en daarna zo’n 10 minuten laten doorgaren in de oven op 180°. Uit de oven nog 10 minuten onder aluminiumfolie laten rusten.