zondag 1 november 2009

Eén van de meest culinaire weken van dit jaar & een menusuggestie voor oud & nieuw

Er is geen beter moment dan dit blog te beginnen na één van de meest culinaire weken van dit jaar: twee neven en een vriend huurden met hun vrouwen en kinderen ons château voor een week uitgebreid boodschappen doen, koken, eten, wijnproeven en -drinken. Wat hebben we genoten! Want koken is leuk, maar samen koken is nog veel leuker.
Neef één vierde vorig jaar oud&nieuw in ons château. Toen kookten we, voor het eerst samen, dit gedenkwaardige menu (en nee, het was geen keuzemenu, maar het waren kleine porties – echt...):

Toast met mascarpone, eendelever en parmaham
Blini’s met eitjes van de kabeljauw en van de zalm
Quiches: Lorraine, kaas of prei
Bietensoep op Marokkaanse wijze, met yoghurt en munt
Eendeborst op zoete aardappel met pruimen in cassis-saus
Coquilles St. Jacques op asperges met ganzenlever en aspergesaus
Konijn met pruimen-kaneelsaus
Hert met chocoladesaus, rode kool en aardappel-selleriepuree
Kaasplankje
Tarte tatin, DE gecarameliseerde appeltaart - zijn we echt heel goed in (recept volgt)!

De fransen die bij ons logeerden en dineerden keken hun ogen uit en zijn nu overtuigd: ook niet-fransen kunnen koken. Ze genoten. Net als de kinderen overigens, met een eigen tafeltje, pannenkoeken en tekenfilms hadden zij ook een leuke avond.

Het was een goede start van een jaar dat zeker net zo goed bleek, want in 2009 zaten (en zitten) we volop in de gasten die we heerlijk verwennen. Op naar 2010!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten