donderdag 19 april 2012

Pizza! Misschien vind ik dit zelf wel het lekkerst, zeker op een zonnig terras met veel eh... volle rode wijn en gezelligheid

Gebruik grotendeels het recept voor de Focaccia, voor de bodem. Dat staat in de 'post' hieronder. Wanneer je het gerezen deeg op de bakplaat gaat uitrollen, maak dan een plak van een kleine centimeter dikte.
Dit zet je weg op kamertemperatuur, om een (klein) uur, meer mag ook, na te rijzen.
Daarna bestrijken met tomatensaus en beleggen met kaas, veel mozzarella, verse tomaat, gegrilde courgette en kappertjes of waar je ook maar zin in hebt. Geef de randjes nog een kwastje (pittige knoflook) olie.
Oven voorverwarmen op 250°. De pizza bakken in zo'n 8 minuten of totdat de randjes mooi goudbruin zijn en de kaas lekker is gesmolten.
Dit vindt iedereen toch lekker?!

MAAR, een pizza gebakken op een pizzasteen is lekkerder. Meer gedoe, dat dan weer wel. Hier, voor hen die daar toch zin in hebben, het recept: maak het deeg zoals beschreven. Laat het alleen niet narijzen op een bakplaat, maar als bol, in een kom. Toch ook weer een uur of langer.
Als het deeg is uitgerezen, verdeel het dan in 4 delen, voor 4 (dunne) pizza's.
Verwarm ondertussen de oven op 'zo heet mogelijk', met de steen erin, zeker een half uur, want die steen moet door-en-door heet zijn.
Rol op een met bloem bestoven werkblad één van de 4 bolletjes tot een dunne plak, die past op je steen.
Haal de hete steen uit de oven; bestrooi licht met maïsmeel (dan bakt de pizza niet aan), en leg de pizzabodem erop.
Hierna snel beleggen met tomatensaus, kaas en al die andere lekkere dingen. Het randje bestrijken met olie.
Gauw terug in de oven en in een paar minuten afbakken, tot het randje mooi goudbruin is.
Door met de volgende.

Niet zo handig, als je zelf in de tuin wil zitten borrelen. Wel leuk (en lekker!) als je met z'n allen in de keuken staat, waar iemand de pizza's bakt, omringd met bakjes met allerlei beleg (denk parmaham & rucola of ansjovis & olijven, om nog maar een paar van mijn favorieten te noemen), klaar voor verzoekjes van vrienden en kinderen.
Wij doen dat soms, hier. Met bijzondere gasten, vrienden, kinderen. Muziekje erbij. Nog maar een fles. Gezellig hoor.