donderdag 19 april 2012

Witte Boule - fijn recept voor heerlijk brood

Brood bakken, dat is eigenlijk het mooiste dat er is. Als je dat kan, dan kan je alles. En iedere maaltijd is lekker en bijzonder. Maar nu verder zonder lyriek. Koop goede bloem, liefst bij een molenaar in de buurt. Wij gebruiken sinds deze winter bloem van een molen  in Bressolles, van onbespoten graan uit de Allier, en dat maakt veel verschil. Daar kopen we ook goede droge gist - beter dan die zakjes van de supermarkt. Erg ingewikkeld is het allemaal niet. Voor dit recept hebben we goed gekeken naar het No-Knead-Bread, een recept dat ooit in The New York Times stond: kneden is niet nodig, lang laten rijzen is het geheim.

500 gram bloem, type 55
2 gram (droge) gist
8 gram zout
330 gram mineraalwater
(dat lijkt snobby, maar het franse water dat hier uit de kraan komt is nogal kalkhoudend en dat werkt het rijzen tegen; mineraalwater is zachter)

Alle droge ingrediënten in een ruime kom door elkaar roeren, dan het (lauwe) water toevoegen en bijeen 'rollen'. Net zo, totdat het allemaal vermengd is. Niet-Kneden.
Wel lang laten rijzen: op kamertemperatuur en tochtvrij, minimaal 6 maximaal 24 uur (hoe langer, hoe beter).
Daarna het deeg uit de kom, op een met bloem bestrooid werkblad een aantal maal uiteen-trekken & dubbelvouwen, uiteen-trekken & dubbelvouwen, uiteen-trekken & dubbelvouwen...
Vorm een bol, bestrooi met bloem en laat nogmaals 1 à 2 uur rijzen. Als het goed is, wordt de bol zeker twee keer groot.

De oven met daarin een gietijzeren pan (Le Creuset of de veel goedkopere variant van Ikea die ook prima is) voor-verwarmen op 215°. Dit kost wel een half uur (of langer), want die pan moet GOED HEET.
Daarna met enige handigheid de boule in de pan leggen. En de bovenkant met scherp (scheer)mesje een paar maal insnijden.
Deksel erop. En dan 30 minuten in de oven.
Deksel eraf. En nog eens 15 minuten in de oven.
Nu is het brood klaar, maar leg het zeker 45 minuten op een rooster om uit te wasemen en af te koelen. Dan pas eten.