maandag 21 januari 2013

Gekonfijte sinaasappelschil


Zelf sinaasappelschil konfijten? Waarom in hemelsnaam?
Omdat het zachte zoete sinaasappelige stukjes worden, in tegenstelling tot die harde zoete oranje brokken die u koopt. Omdat het lekker is in kerst- en paasbrood. Bij chocoladecrème of chocolademousse. Of in cake. Omdat de siroop fantastisch is. Omdat je het lang kunt bewaren en dus maar eenmaal per winter aan de slag hoeft. En omdat u van afval, de schillen van de sinaasappel, nu iets lekkers maakt. Bravo!

Het is niet moeilijk, niet veel werk ook, maar wel een beetje gedoe. Ik zeg het dan nu maar vast: het kost 3 dagen of een week, als u de schillen ook wil drogen, maar niet meer dan 10 minuten per dag.  Maar houd moed, het resultaat komt vaker van pas dan u denkt.

Neem (biologische) sinaasappels, schil ze en zorg dat u bij het schillen zo groot mogelijke stukken schil overhoudt - dan kunt u straks mooie reepjes snijden.
Eet de sinaasappel op, het vruchtvlees bedoel ik. Is heel gezond.

De schillen doet u in een pan met kokend water: blancheren, dus een paar minuten koken.
Afgieten.
Nogmaals blancheren.
En eventueel nogmaals.
Dit om het teveel aan bitter weg te nemen.

Weeg nu de schillen en doe ze in een pan met dikke bodem.
Stel, u heeft 100 gram schil, voeg dan toe:
200 gram water
200 gram suiker
Dus altijd: 2 x het gewicht van de schil aan water en suiker toevoegen.

Dit langzaam aan de kook brengen en dan 10 minuten zachtjes laten borrelen, deksel er half op.
Afkoelen en in de koelkast zetten.
De volgende dag nogmaals.
En de dag erna weer, dus in totaal drie keer opkoken. Kan ook vier keer.
Mocht er teveel water verdampt zijn, dan een beetje water toevoegen voordat u het pannetje weer aan de kook brengt.
Als de schillen 'glazig', dus een beetje doorzichtig worden, dan zijn ze goed. Bij dunne schillen gaat dat sneller dan bij dikke.

Vis de mooie schillen eruit, snij ze in representatieve reepjes en laat 3 à 4 dagen drogen op bakpapier op een rooster. Draai de schillen af en toe.
Als er teveel siroop vanaf gedrupt is, dan het bakpapier vervangen, de schillen moeten immers goed kunnen drogen.
U kunt er een vliegenkap overheen zetten, om te voorkomen dat er beestjes op vastplakken.
Goed droog stopt u ze in een afsluitbare doos: de gekonfijte sinaasappelschillen zijn, in de koelkast, weken te bewaren.

Nadat u de mooie schillen uit uw pannetje gevist heeft, houdt u over: schillen die niet zo mooi zijn en siroop. Kook een paar jampotjes uit (grote pan met heet water, een minuut of 5, kook ook de deksels) en bewaar hierin die siroop en de stukjes schil. Dit kan in de sinaasappelcake, over chocoladecrème of chocolade-taart. Of bij eendeborst, in de jus van varkensfilet of over de rollade voor schoonmoeder...

Ziet u hier toch een beetje tegenop, u bent ook maar een mens, droog de schillen dan niet, maar laat ze allemaal in de siroop en doe alles in uitgekookte potten. De schillen blijven zacht in die siroop en zijn zo ook heerlijk en handig.

Voor zowel de schil als de siroop zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. En dat met een product dat u anders weggooit. Dat is toch mooi!?