maandag 14 januari 2013

Pancakes en Crêpes



Het is koud en toen ik vanmorgen de meisjes naar school bracht viel er sneeuw. Buiten is het mooi en stil en grijs, binnen lekker warm en dan krijg ik trek in zoetigheid. Ik heb het niet gedaan, maar ik had wel tien pancakes kunnen eten. Echte american pancakes, dus klein en dikker dan de nederlandse en zeker dikker dan de franse crêpe.

Recept voor Pancakes

Meng in een ruime kom (met kitchen aid of (staaf)mixer):
200 gram bloem
10 gram witte suiker
10 gram bakpoeder
3 deciliter melk
50 gram boter
1 ei
Minimaal een half uur laten staan, een uur is beter. In een hete anti-aanbak-koekenpan een klein beetje boter en zonnebloemolie doen en met een ondiepe opscheplepel (dus geen soeplepel) grote lepels beslag in de pan laten glijden. Beetje voorzichtig doen. Houd afstand, ze lopen iets uit, maar niet zoals de pannenkoek. In de gemiddelde pan passen drie pancakes. Na een minuut of twee omkeren. En let goed op de warmte: niet te heet, want dan verbranden ze, ze moeten nl van binnen wel gaar. Serveren, twee of drie op elkaar (jahoor, een stapeltje maken!), met roomboter en Maple Sirup... (kan ook best als dessert).

Recept voor Crêpes

100 gram bloem, gezeefd
2,5 deciliter melk
2 eieren
2 eetlepels cointreau
1 eetlepel roomboter
Meng de bloem met de eieren, giet er al roerend rustig de melk bij, daarna de cointreau. Mix tot alle klontjes weg zijn en giet het door een zeef in een andere kom. Zo krijg je een heel zacht en lief beslag. Smelt de boter en roer door het beslag. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
Vet een kleine koekenpan in met roomboter, roer het beslag nog even door en doe 2 eetlepels in de pan. Draai de pan goed naar alle kanten, zodat het beslag zich mooi over de bodem kan verdelen: de crêpes moeten flinterdun worden. Na een kleine minuut, dat gaat echt snel, omdraaien en als beide kanten eruit zien als een smakelijke elegante goudbruine crêpe, dan is het klaar. Klassiek en de favoriet van mijn dochters: serveren met boter en suiker of met nutella. Maar met ijs en chocolade-saus kan het natuurlijk ook. Of met crème de marron (pasta van tamme kastanje) en poedersuiker.