woensdag 4 januari 2012

Pasta maken we vaak zelf: de smaak is zoveel beter (en je voelt je als een Echte Italiaanse Mama, met alle voordelen van dien...)

Lasagna met peterselie, voor een tomatensaus en parmezaan

Ravioli met stoofvlees - lekker, maar wel een hele klus...
Het is een mooi simpel product: pasta. Voor 4 tot 6 personen heb je nodig - en dit is de eenvoudige variant: 300 gram bloem, 3 grote eieren (60 gram), 20 ml olijfolie (naar keuze) en een snufje zout. Je maakt een mooi heuveltje van je bloem, kuiltje erin als ware het stamppot, eieren, olie en zout in dat kuiltje en met enige behendigheid en vieze handen ontstaat deeg. Dit goed kneden, 5 minuten zeker (dit is een sport-meditatie-combiatie), minimaal een half uur laten rusten en dan los met je pastamachine.
Heb je geen pastamachine? Meteen één kopen. En dan wel bij de goede kookwinkel, want van rommel wordt je gek, het gaat roesten en je moet het weggooien (zonde). Ook ideaal als cadeau voor je lief... Of je vraagt Sinterklaas er één mee te nemen.
Voor een steviger pasta, die een beetje ruller in de mond is en nog meer smaak heeft, vervang ik een deel bloem door fijne griesmeel: 300 gram bloem, 100 gram hele fijne gries, 4 eieren, 20 ml olijfolie en een snuf zout (niet te zuinig).
Wil je nou ook zo'n spectaculaire pasta met 'groen' in het deeg: hak dan peterselie en kneed dit per vel door je deeg, als je bezig bent de vellen te maken met je pastamachine. Peterselie kan je natuurlijk ook door andere kruiden vervangen. Wees creatief en voel je een ultieme Italiaanse Mama...