maandag 2 januari 2012

Wat doen we in de winter?

Dan bakken we brood, bijvoorbeeld. Maar dat blijkt veel minder ontspannen dan het lijkt... Want voordat je brood niet als ellendig harde deegklomp, maar als een elegant en luchtig baksel uit de oven komt, moet er toch flink geoefend. Het type bloem, de gist, het water (mineraalwater is minder kalkhoudend dan het water uit onze franse kraan, waardoor de gist beter aan het werk kan), de hoeveelheid zout en het moment waarop je dat aan het deeg toevoegt (niet tegelijkertijd met de gist, want zout heeft een nadelige invloed op het rijsvermogen), de rijstijd en de rijstemperatuur (waar vinden we in huis een plek waar het constant 25 graden is?)... er zijn, kortom, een flink aantal variabelen (pietluttigheden). En omdat we dit soort dingen nu eenmaal graag grondig aanpakken, zijn we nu bijna experts, met een kast vol diverse soorten bloem en gist en eten we al weken brood dat (gelukkig maar...) steeds lekkerder wordt. 

Een recept geef ik hier niet, maar met klem verwijs ik naar een website: www.weekendbakery.com. Hier zijn mensen, grondige amateurs, aan het werk die met nieuwsgierigheid tot lekker brood komen. Bravo! En daarbij tijd vonden voor een sympathieke en duidelijke website, met goede recepten.