donderdag 16 januari 2014

Carrot cake, worteltaart, met recept


Ergens klinkt het gezond. En dat is toch best fijn als het gaat om cake...

Verwarm de (hete lucht) oven voor op 170 graden.

Meng heel goed (met de keukenmachine):
125 gram bruine basterd suiker
2 kleine zakjes vanillesuiker / zo'n 15 à 20 gram
12 cl zonnebloemolie (heel 'vers', uit een nieuwe fles, als het maar nergens naar ruikt, dan is het ok)
4 eieren
2 eetlepels sinaasappelsap
250 gram wortel, grof geraspt en geschrapt (dus het velletje eraf)
de schil van 1 sinaasappel, fijn geraspt (koop een Microplane!!!)

Meng in een andere (heel ruime) kom:
250 gram bloem (type 55, als dat te kiezen is, dus een iets steviger bloem dan u doorgaans gebruikt voor cake)
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 (dikke) theelepels kaneel, gemalen
1/2 theelepel nootmuskaat, gemalen
1/2 tot 1 theelepel kardemom, gemalen
1/2 (of iets minder) theelepel zwarte peper, vers gemalen
of gebruik 4 theelepels speculaas- of koekkruiden ipv kaneel, nootmuskaat, kardemom en peper
40 gram nootjes, gehakt en ongezouten (walnoten vind ik het lekkerst, maar het kan ook een mix zijn)
50 gram (blanke) rozijnen

Spatel voorzichtig kom één bij kom twee. Niet te hard kloppen, want u wilt geen luchtige cake, u wilt een stevig, licht vochtig, bijna sappig resultaat.

Het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm zo'n 48 minuten bakken. En laten afkoelen.

Nu dik besmeren met glazuur. Nee - glazuur klinkt mierzoet en dat is dit niet. Dit is smeuïg en helemaal niet zo zoet. Meng:
65 gram boter op kamertemperatuur
100 gram roomkaas 'cream cheese, zoals Philadelphia'
50 gram poedersuiker
en een snufje zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten